Miloja Đaka, 11000 Beograd

+381 11 2441925

office@sunlab.rs

08:30 - 16:30

Bioklimatske pergole

Blog »
Bioklimatske pergole

Povezivanje otvorenog i zatvorenog prostora je često postavljano pitanje u arhitekturi. Od nastanka čoveka pa do danas, u skladu sa njegovim potrebama ta veza se menja. Savremeni čovek zbog prirode posla i načina života, ima potrebu da se poveže sa prirodom i otvorenim prostorom. Da bi se osećao komforno ta veza mora biti transformabilnog karaktera i lako prilagodljiva svim vremenskim uslovima.

 Na svetskom tržistu su se pojavile bioklimatske pergole, koje Vam mi ovom prilikom predstavljamo. Predstavljaju sisteme čiji je osnovni element rotirajuća lamela, replicirana onoliko puta koliko je potrebno da bi se natkrio prostor. Rotirajuće lamele su “upakovane” u ram koji čini skelet pergole. U zavisnosti od pozicije pergole mogu biti samostojeće, naslonjene na objekat sa jedne ili više strana, ili čak konzolno oslonjene na zid bez ikakvih stubova.

Ceo sistem je u potpunosti automatizovan, smao jedim dugmetom na daljinskom može se menjati nagib samih lamela, ali se mogu i u potpunosti spakovati u jedan kraj sistema, čime se dobija otvoreni prostor.

Kao dodatni paket cele opreme su razne varijacije osvetljenja LED, RGB, ili svetlo u samom ramu pergole ili na lamelama.

Načelo na kojem se zasnivaju sve biklimatske pergole jeste zaštita prostora, ventilacija, kontrola temperature ispod pergole i osvetljenost. Zaštita prostora je jasna funkcija, otvaranjem i zatvaranjem lamela, dobija se otvoren ili zatvoren prostor, u zavisnosti od vaše želje i vremenskih uslova. Ventilacija je glavno načelo i ono što biklimatske pergole odvaja od svih drugih proizvoda za zaštitu od sunca. Prirodno strujanje vazduha i  provetravanje prostora su ono sto je glavni adut ove pergole. Ne stvara se efekat staklene bašte uz zadržavanje senke, dok vazduh prirodno cirkuliše. Kontrola temperature ispod pergole postiže se podešavanjem nagiba lamela i na taj način korisnik sam određuje koja količina temperature i svetlosti će biti ispod pergole. Ova dva parametra (temperatura i osvetljenost) utiču i na temperaturu u samom objektu.

Upotrebom savremenih proizvoda za zaštitu od sunca smanjuje se potreba za klimatizacijom i postiže se bolja energetska efikasnost, čime se štedi energija.

 

Bez obzira da li želite da vaš privatni ili poslovni postor pretvorite u pravu oazu, prvi izbor su bioklimatske pergole. Sa njima ćete dobiti jedinstven prostor na otvorenom uz maksimalnu uštedu energije.